De verrassende renteverlaging van de ECB zorgde korte tijd voor een euforische stemming op de Europese beurzen, maar die ebde al snel weg nadat werd aangegeven dat de rente waarschijnlijk niet nog verder omlaag zal gaan.
De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,2 procent in de min op 430,18 punten. De MidKap zakte 1,3 procent naar 655,07 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 1,7 tot 2,3 procent in. Het leek er in de middag nog op dat Draghi de verliezen van 2016 goed ging maken en dat de AEX met flinke winst zou sluiten.
De ECB overtrof de verwachtingen met de verlaging van de herfinancierings- en depositorente en de uitbreiding van de opkoop van obligaties door de centrale bank. Daarnaast kunnen banken binnenkort geld verdienen op leningen bij de ECB, als ze zelf voldoende geld uitlenen. Al die maatregelen moeten de matige groei en inflatie in de eurozone aanjagen.
De euro sloot de Europese beursdag op 1,1185 dollar. Dat was aanzienlijk hoger dan het dieptepunt van 1,0822 dollar dat vlak na het rentebesluit werd bereikt. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was de euro 1,1020 dollar waard.
Van aanvankelijke winsten van bankaandelen bleef niet veel over. ING eindigde vrijwel onveranderd, terwijl Deutsche Bank in Frankfurt bijna 1 procent inleverde. In de AEX verloren verder verzekeraars NN (min 3,9 procent), Delta Lloyd (min 2,7 procent) en Aegon (min 0,2 procent) terrein.
De winsten op de beurs werden ook geremd door de verdere daling van de olieprijs. Brent werd 2,9 procent goedkoper op 39,88 dollar per vat. Amerikaanse olie zakte 2,4 procent tot 37,37 dollar. Shell leverde 3,8 procent aan beurswaarde in en stond daarmee in de onderste regionen van de AEX.
Boskalis voerde de hoofdindex aan met een plus van 3,7 procent. Daarmee herstelde het aandeel enigszins van de oorwassing van woensdag, toen de baggeraar ruim 16 procent aan beurswaarde kwijtspeelde.
Bij de kleinere fondsen wisten Pharming (min 23 procent), RoodMicrotec (min 5 procent) en Refresco (min 1,3 procent) niet te overtuigen met hun jaarcijfers. Ctac (plus 6 procent) deed dat wel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl